Abstract | Mahkota dewa (Phaleria macrocarpa (Scheff) Boerl) contains bioactive compounds having antioxidant activity. Theaims of the research were to study the influence of processing methods and the kinds of sweetener to the level andactivity of antioxidant of beverage from mahkota dewa dried fruit slices. Mahkota dewa beverage with the highestantioxidant level and activity obtained on combination of dipping treatment method and honey sweetener usage. Theresults showed that the total phenolic content of 11.01 ppm, the inhibition percentage of peroxide of 83.02 %, andthe inhibition percentage of malonaldehide (MDA) of 67.54 %. Ability to inhibition forming of the MDA and peroxidebigger than tokoferol.Keywords: antioxidant activity, dried fruit slicesÃÂàABSTRAKBuah mahkota dewa (Phaleria macrocarpa (Scheff) Boerl) mengandung zat-zat aktif yang mempunyai aktivitas antioksidan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh metode pengolahan dan jenis pemanis terhadap kadar dan aktivitas antioksidan minuman mahkota dewa. Kombinasi perlakuan terbaik yang memiliki kadar dan aktivitasantioksidan paling tinggi adalah kombinasi perlakuan perendaman dan jenis pemanis madu yang ditunjukkan dengannilai total fenol sebesar 11,01 ppm, penghambatan peroksida sebesar 83,02 %, dan penghambatan malonaldehida(MDA) sebesar 67,54 %. Kemampuan terhadap penghambatan pembentukan peroksida dan MDA tersebut lebih besardari ÃÂñ tokoferol.Kata kunci: Aktivitas antioksidan, irisan buah kering mahkota dewaÃÂà|